søndag den 12. februar 2012

Hvordan overtrækker jeg en kage ?

Her kommer en lille intro til hvordan man laver en fin kage J

Selve kagen:
Jeg starter med at bage 3-4 gode bunde, det er fx lagkagebunde eller chokoladekagebunde. Derefter jeg laver 2 slags fyld – altid en sød fyld (fx tobleronecreme) og en lidt syrlig/bær fyld (fx hindbærmouse). Når fyldet og bunde er afkølet samler jeg kagen i én af mine bageringe. I starten brugte jeg bare en springform, men så blev de ikke så høje. Den samles lagvis – bund, fyld, bund, fyld, bund. Nu skal den på køl – jeg giver den min. 6 timer på køl.


Sådan ser den ud når jeg tager den ud af formen:

Opsmøring:

Nu skal kagen smøres op med en smørcreme. I dette tilfælde brugte jeg nutellasmørcreme – det gør jeg ofte, den er nem at arbejde med. Mit bedste alternativ er palminsmørcreme (smager af vanille). Kagen smøres op for at den bliver ens hele vejen rundt og får en pæn lige/skrap kant øverst. Jeg bruger en lille spartel (kan købes på diverse kagesider, denne er dog bare fra Søstrene Grene). Sådan ser det ud når jeg smører den op og efter jeg er færdig med første omgang:

Den ryger på køl i ca. 20 min. Nu skal den smøres op 2. gang. Her sørger jeg for at det bliver et tyndt lag – jeg kan ikke lide at der er et samlet tykt lag på kagen, så hellere bruge lidt mere tid på opsmøringen. Jeg sørger for at glatte det helt ud, så den bliver meget fin hele vejen rundt og skarpe kanter for oven. Sådan ser den ud bagefter:



Kagen ryger nu på køl indtil jeg er klar til at overtrække den.

Overtrække:

Jeg bruger en silikone måtte til at rulle fondanten ud på. Den kan købes i fx Imerco eller Inspiration – fås også i kagebutikker. Til at rulle med bruger jeg min lange rullepind fra Wilton – fås også i kagebutikker. Når jeg skal arbejde med kagen bruger jeg en plade der kan køre rundt – er købt i Ikea.


Til en kage med diameter 20 cm. Og højde 8 cm. bruger jeg ca. 500g. færdig fondant. Gnid Maizena majsstivelse godt ind i silikonemåtten, overskydende børstes af. Ælt fordanten godt og læg den midt på måtten. Rul den nu ud med rullepinden til den er mere end diameter + 2xhøjde – i dette tilfælde 38 cm. i diameter. Så er jeg sikker på at der er nok. Jeg ruller det meget tyndt, da jeg synes det giver den bedste smag.


Nu skal den løftes over på kagen. Jeg lægger min rullepind på midten, folder halvdelen over pinden, tager fat i begge ender af pinden og løfter det over på kagen. Nu skal det gå forholdsvis hurtigt: kør hånden rundt på toppen og sørg for at der ikke er lufthuller under fondanten. Kør hånden rundt om den øverste runde kant. Derefter kører du nedad på siderne imens du løfter ud i bunden, så den ikke folder. Der er rigtig gode ”how to” videoer på youtube der viser hvordan det præcis skal gøres.


Til sidst skærer du det overskydende af med fx en pizzaskærer:


Kanten kan rundes af på mange måder – et silkebånd der lægges omkring, et stykke fondant der rulles til en lang pølse og lægges omkring, en masse små fondant kugler eller som her en perlekæde af fondant. Det er en silikoneform der er købt i Holland:


Jeg putter en lille smule maizena i formen med en lille pensel – lægger et langt stykke fordant ovenpå og presser det ned i formen. Derefter skæres det overskydende fra og den vendes ud på bordet.

Tak fordi du læste med J

Ingen kommentarer:

Send en kommentar